Anahtar ve Grup Prizler
Toptan elektrik malzemeleri alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunlar anahtar ve prizlerin nereye konumlandırılacağına göre belirlenir.
Elektrik prizleri, elektrikli donanım elektrik şebekesine bağlanmasına izin verir.
Bu sebeple elektrik şebekesi, çıkışa alternatif akım sağlar. İki ana çıkış türü vardır: evsel ve endüstriyel. Bunlara bakıldığında açık olmasa da, bir elektrik prizinin iki tarafı bir ‘ kablo döngüsünün’ bir parçasını temsil eder. Ve bir elektrikli cihazı bu prize takmak bu döngüyü tamamlar. Bu da elektriğin cihazdan akmasını ve böylece çalışabilmesini sağlar.
Priz Anahtar Ne İşe Yarar?
• Priz anahtar cihazlara gidecek olan elektrik enerjisinin aktarımını gerçekleştirir.
• Elektrik enerjisinin yönlendirilmesini sağlar.
• Elektrik enerjisini açıp kapatmanıza olanak verir.
Elektrik Priz Çeşitleri;
Priz ve anahtarlar yapılarına göre ve kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterir.
Yapılarına göre prizler:
• Topraklı prizler,
• Topraksız prizler,
• UPS prizler,
Kullanım alanlarına göre prizler:
• Etanş prizler,
• Sıva altı prizler,
• Sıva üstü prizler,
Grup Priz Nedir?
Grup piriz halk arasında çoklu priz olarak bilinir.
Amaçları birçok elektronik eşyayı aynı anda kullanmanızı sağlar.
Grup Priz Çeşitleri Nelerdir?
• Priz sayısı bakımından.
• Açma kapama düğmesi bakımından.
• Uzatma kablosu bakımından.
ELEKTRİK MALZEMELERİ
Elektrik tesisatı gelişen teknoloji ile sürekli gelişmektedir. Bu gelişim de toptan elektrik malzemesi satışını olumlu yönde etkilemektedir.
Elektrik malzemesi satan yerler de, istediğiniz türden elektrik malzemelerine toptan olarak hızlı erişim imkânı sunmaktadır.
Küçük yapılarda belirli malzemeler kullanılırken, büyük yapılarda birçok malzeme gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda da toptan elektrik malzemesi satan yerler öne çıkıyor.
DAĞITIM PANOLARI VE ANAHTAR KUTULARI
Yapıya elektrik dağıtımının başladığı ana nokta dağıtım panolarıdır. İlk olarak enerji ana kablo yardımı ile dağıtım panosuna gelir. Bundan sonra dağıtım panosundan ikincil devrelere aktarılır. Yapının büyüklüğüne göre enerji iletimi parçalara bölünerek sınıflandırılır.
BORULAR
Sıva altına yapılan tesisatlar da elektrik kablolarını her türlü zarardan korumak için borular kullanılır. Bu borular sayesinde elektrik kabloları aşınmalardan korunur. En çok kullanılan boru tipi PWC borulardır. Bunun yanında spiral borularda kullanılır. Spiral borular genellikle dönüş noktalarında kullanılır.
BAĞLANTI KUTULARI VE BUATLAR
Elektrik tesisatının beyin noktasıdır. Kabloların uçlarının birleştiği ve fazlara ayrıldığı kısımlarıdır.
Özellikle de bağlantı kutuları ve buatlar kablo uçlarını dış etkenlerden korumakla görevlidir.
SİGORTALAR
Elektrik devrelerinde kısa devre veya fazla yüklere karşı devreyi etkinleştirerek tesisatı koruyan elemandır.
DUYLAR VE ARMATÜRLER
Elektrik lambalarını beslemek için kablo ucuna bağlanan elemanlara duy denir. Armatürler elektrik tesisatı çiziminde başlı başlına bir iş kolunu oluşturur. Gerekli aydınlatma hesapları neticesinde ortam tasarımına uygun olarak seçilen armatürlerin projelerde yerleşimi yapılır.
CLEMENS’LER
İkiden fazla kabloyu birbirine bağlamak için kullanılan parçacıklara denir. Bu Clemens’eler toprak, yansız ve sigortalı olarak kullanıldığı alana göre değişkenlik gösterir.
Enerji Tasarruflu Ampuller Nelerdir?
Toptan elektrik malzemeleri alırken geleneksel ampuller yerine enerji tasarruflu ampuller almak büyük tasarruflar sağlar.
Çünkü geleneksel ampullerle aynı miktarda ışık yaymak için daha az elektrik kullanarak enerji sağlamak mümkündür.
Bu sebeple, enerji tasarruflu ampuller geleneksel ampullerden 12 kat daha uzun ömürlüdür.
Özellikle evinizin karbon ayak izini azaltmanıza yardımcı olan, enerji açısından verimli bir seçenektir.
En yaygın enerji tasarruflu ampuller ışık yayan diyot (LED), kompakt floresan lamba (CFL) ve halojen akkor ampuldür.
Doğru Enerji Tasarruflu Ampul Nasıl Seçilir?
Doğru enerji tasarrufu sağlayan ampulü seçmek için üç faktör vardır.
Bunlar:
KABLOLAR
Kullanımlarına Göre Elektrik Kablosu Türleri:
Elektrik panoları için kablolar:
Elektrik dolaplarını kablolamak için esnek kablolar. Bu elektrik kabloları özellikle ev içi kullanım, halka açık yerlerde kurulum ve elektrik kabinleri gibi alanlarda kullanılır. Bununla birlikte anahtar kutuları ve küçük elektrikli cihazların dahili kablolaması için uygundur.
Güç kabloları:
Endüstriyel tesisler ve halka açık yerler için enerji kabloları. Endüstriyel kullanım ve değişken frekanslı sürücü (VFD) için her türlü alçak gerilim bağlantılarında kullanılır. Özellikle güç iletimi uygulamalarında güç kabloları bulmak yaygındır.
Zırhlı kablolar:
Mekanik saldırganlık riski olan kurulumlar için alüminyum veya çelik takviyeli kablolar. Zırhlı kabloları kemirgenlerin bulunduğu yerlerde ve ayrıca yangın ve patlama riski olan tesislerdeki kurulumlarda da yaygındır.
Kauçuk kablolar:
Ekstra esnek kauçuk kabloların kullanımı çok çeşitlidir. Kauçuk kabloları sabit endüstriyel tesislerde olduğu gibi mobil serviste de bulabiliriz. Özellikle kaynak kabloları, kaynak jeneratörü ile elektrot arasında yüksek akımların iletilmesine izin veren kauçuk bir kılıfa sahip olmalıdır.
Yangına dayanıklı kablolar:
Bu kablolar, uzun süreli bir yangın sırasında meydana gelen aşırı koşullarda elektrik enerjisini iletmek için özel olarak tasarlanmıştır. Aynı zamanda sinyalizasyon, duman tahliye cihazları, sesli alarmlar, su pompaları vb. gibi acil durum donanımının beslenmesini garanti eder.
Kontrol kabloları:
Sabit veya mobil kurulumlar için kontrol kabloları, esas olarak küçük ev aletleri için, imalat için kullanılan makine parçalarının birbirine bağlanması için kullanılır. Sinyalizasyon ve kontrol sistemleri için, motorların veya frekans dönüştürücülerin bağlantısı için, sinyal iletimi için tasarlandığından son derece esnek olmalıdır. Haricî bir elektromanyetik alan tarafından indüklenen voltajın iletilen sinyali etkileyebileceği veya elektromanyetik alanların oluşmasını önlemek için güç kaynağı bağlantıları için.
Enstrümantasyon kabloları:
Endüstriyel kurulumlarda ekipmanlar arasında sinyal iletimi için esnek ve blendajlı kablolardır. Yüksek düzeyde elektromanyetik parazit bulunan ortamlarda uygun değer veri iletimi için özellikle uygundur.
Güneş kabloları:
Bu kablolar özellikle fotovoltaik panelleri bağlamak ve panellerden DC’den AC invertöre bağlamak için uygundur. Bu malzemelerin tasarımı ve özellikle güneş ışınlarına ve aşırı sıcaklıklara dayanıklı kapakları sayesinde tam garantili olarak dış mekânlara kurulabilirler.
Özel kablolar:
Aşağıdakiler gibi özel kurulumlar için çok çeşitli elektrik kabloları bulunmaktadır.
Bunlar: ticaret fuarlarında geçici ışık çelenk kurulumları; gezer vinçler, yük asansörleri ve asansörler için bağlantılar; dalgıç pompalarda ve akvaryumlar, arıtma sistemleri, içme suyu çeşmeleri gibi içme suyu alanlarında veya yüzme havuzlarında aydınlatma, arıtma ve temizleme sistemleri için uygulamalar.
Alüminyum kablolar:
Güç iletimi için alüminyum kablolar, iç mekânlarda, dış mekânlarda ve/veya yeraltında sabit kurulum için uygundur.
Elektrik kablolarındaki renk çeşitleri ve anlamları:
Elektrik kablolarının renkleri Uluslararası Elektrik Komisyonu Standardı IEC 60446 tarafından yönetilir. İletkenlerin tanımlanması için aşağıdaki renklere izin verilir: siyah, kahverengi, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, menekşe, gri, beyaz, pembe ve turkuaz.
• Nötr iletken: Mavi, karışıklığı önlemek için daha fazla mavi iletken kullanılmaması önerilir.
• Faz iletkeni: Siyah, gri veya kahverengi.
• Koruyucu veya topraklama iletkeni: İki renk, sarı ve yeşil. Sarı veya yeşil tek renkli kabloların kullanımına yalnızca güvenlik nedenleriyle topraklama sistemiyle olasılığının olmadığı yerlerde izin verilir.